Máme na výber! S bioplastmi pre čistejšiu prírodu

01.05.2017 16:09

Igelitky sú všade, kam sa len pozrieme. Visia na stromoch a kríkoch, škaredia trávniky a znečisťujú polia alebo sa len tak povaľujú na chodníkoch a v okolí ciest. Preto sa študenti Gymnázia Milana Rastislava Štefánika v Novom Meste nad Váhom rozhodli vyrobiť bioplast. Veria, že používanie alternatívnych plastov môže raz a navždy ukončiť tento problém.

Každý deň obchodmi na celom svete prejdú milióny ľudí. Spolu s nimi aj tisíce plastových tašiek, ktoré končia na skládkach alebo len tak pohodené v prírode. Predstavujú vážne nebezpečenstvo pre životné prostredie. „V prírode pribúdajú nežiaduce materiály. Každý rok je ich viac, aj napriek pravidelným čistiacim brigádam,“ povedal predseda poľovníckeho združenia obce Dolné Srnie Ján Bušo. Vo vyhodených vreciach sú často zvyšky jedla. Tieto sa stavajú potravou pre divézvieratá. „Spolu so zvyškami jedla zožerú aj umelú hmotu, následkom čoho môžu uhynúť. Pritom existujú miesta, kam takýto odpad patrí,“ dodal J. Bušo.

Nelegálneskládky v okolí ciest a lesnýchchodníkov robia problémy nie len poľovníkom, ale aj poľnohospodárom. Šíria sa z nich rôzne choroby a odpad sa dostáva aj do pôdy.

 

Čísla sú alarmujúce

Priemerná spotreba plastových tašiek na osobu v Európe je 200 ročne. Jeden Slovák ich ale minie oveľa viac. Za rok až 446. Napraviť by to mal zákon o ich spoplatnených. Tento nadobudne platnosť v roku 2019. Náš prieskum ukázal, že igelitové tašky sú užspoplatnené vo všetkých sledovaných reťazcoch v Novom Meste nad Váhom.Ponúkané sú aj papierové a textilné tašky. Ich cena je však vyššia.

 

 „Obchodné reťazce majú zo zákona povinnosť separovať. Správna separácia je pre nás výhodou. Prospieva životnému prostrediu a vďaka nej sa nám vracia aj časť investovaných peňazí,“ povedal nám vedúci pobočky Lidl v Novom Meste nad Váhom Slavomír Husovský.

Supermarkety nemôžu počet predaných „igelitiek“ nijako ovplyvniť. Napríklad v supermarkete Billa cena tašiek prudko stúpa, ale spávanie ľudí sa nemení. Kupujú ich ďalej. Krokom k čistejšej prírode by mohlo byť uzákonenie povinnosti ponúkať tašky z biologicky rozložiteľného materiálu.

 

Ako sme vyrobili bioplast

Bioplast je materiál, ktorý je vyrobený z obnoviteľných surovín. V niektorých prípadoch je aj biologicky rozložiteľný. "Dnes už sú technológie, ktoré dokážu vyrobiť tašky z bioplastu, ktoré sú vlastnosťami porovnateľné s bežnými plastovými taškami", povedal Branislav Moňok, odborník na odpad a kompostovanie z  o.z. Priatelia Zeme.

Chceli sme si to vyskúšať a tak sme niekoľko mesiacov strávili v laboratóriu a metódou pokus omyl sme sa snažilivyrobiť si bioplast. Kým sme sa dostali k výsledku museli sme prekonaťniekoľkoneúspešných pokusov. Nakoniec sa nám to podarilo! Ale týmto sa to celé len začalo. Rôzne pokusy a záťažové skúšky, pozorovanie rýchlosti rozkladu v rôznych podmienkach, vplyvu vody a tepla a mnohé ďalšie.

V záťažovej skúške obstáli nami vyrobené vzorky na výbornú. Výsledok bol porovnateľný s bežným plastom. Čo nás však prekvapilo bola rýchlosť rozkladu. Kým bežný plast sa rozkladá aj stovky rokov, tomu nášmu to trvalo ani nie sto dní.

 Naše výsledky zaujali aj porotu súťaže stredoškolských odborných prác. Odmenila nás prvým miestom.

 

Bioplasty v praxi

Podľa vyjadrenia spoločnostiMariusPedersen, ktorá sa zaoberáspracovaním odpadov je bioplast nevhodný pre výrobu obalov kvôli jeho rýchlemu rozkladu. Na druhej strane je mnoho miest, kde sa plastové vrecia využívajú vo veľkom. Práve tam by bioplasty mohli pomôcť  napraviť škody na životnom prostredí. Napríklad v školách sa menia vrecia v odpadkových košoch denne. Je to hygienické, ale neekologické.

 

Keď bioplasty doslúžia svojmu účelu môžu sa napríkladkompostovať v domácom kompostovisku. Potvrdil to aj náš pokus. Sledovali sme pH pôdy po rozložení vzorky. Javilo sa ako neutrálne. Pozorovali sme tiež výskyt malých bezstavovcov. Považujeme to za dobrý výsledok.


Informovanosť je kľúčom k úspechu


Ľudia sú zvyknutí na obyčajné plasty. O tých ekologicky prospešných vôbec nevedia. Potvrdil to aj náš prieskum. Takmer nikto z opýtaných nevedel, čo bioplast je.

Preto sme vytvorili informačný leták. Posielame ho do obcí na celom Slovensku. Zatiaľ bol rozoslaný asi na 300 miest a visí na mnohých obecných tabuliach. Do budúcnosti by sme ho chceli rozšíriť aspoň do väčšiny obcí na Slovensku a sprístupniť ich tým verejnosti. Myslíme si, že zvýšenie povedomia by mohlo byť dostatočným riešením.

Na internete sme našli e-shopy, ktoré ponúkajú výrobky z bioplastov. Ich cena je porovnateľná s cenou výrobkov z bežných plastov.

Záleží nám na tom, aby o tejto možnosti vedelo čo najviac ľudí. Takýmto spôsobom ukazujeme, že je aj iná alternatíva ku klasickým plastovým taškám. Už viac nemusíme byť otrokmi bežných plastov. Vykročme s bioplastmi do zelenšej budúcnosti.